Tragedien som kunne endt i katastrofe

Lørdag 10. august 2019 skjedde noe vi alle fryktet og håpet vi aldri igjen skulle oppleve etter 22. juli. En ung, høyreekstrem terrorist i
kledd uniform, bevæpnet med flere våpen og et Go-Pro kamera kjørte til en moské i lokalmiljøet. Han dro ikke dit for å beskytte moskeen, men for å skyte så mange som mulig der inne. Heldigvis ble han overmannet før han rakk å gjennomføre planen.

Jeg fikk litt taletid på NRK dagen etter angrepet. Her er mitt budskap, som jeg håper de fleste er enig i.

Klikk på bildet under for video.

Vi skal prise oss lykkelig for at han ikke klarte å gjennomføre planen på selve Eid-dagen (islamsk høytid). Det er nemlig da de fleste muslimene drar til moskeen for Eid-bønn. Vi kan ikke engang tenke oss hvilke katastrofale utfall det hadde fått dersom han kom seg inn i en moské fullt av mennesker i bønn. Han var inspirert av  New Zealand massakren der 49 mennesker ble drept i en moské i mars 2019.

I en slik tid er det viktig å huske at dette ikke er angrep på en spesifikk folkegruppe, men et angrep på hele menneskeheten og alt det gode vi mennesker står for. Terrorisme og ondskap finnes blant alle typer mennesker. Vi må besvare terror og frykt med mer kjærlighet, samhold og godhet. Det er den eneste måten vi kan bekjempe dem på. Den eneste gangen vi skal bruke “oss” og “dem” er når vi snakker om terroristene kontra oss alle andre, gode mennesker – uavhengig av religion, etnisitet og bakgrunn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.