9 enkle (gratis) tiltak for en bedre verden – det haster!

Se for deg dette: Du og dine barn bor i et hus. I dette huset har dere en viss mengde med matvarer  som frukt, grønnsaker og kjøtt. Dere har en tank med vann som skal brukes til både renhold og eget konsum. Huset er koblet til et stort batteri med strøm til oppvarming av huset samt alle elektriske apparater som TV, kjøleskap, vaskemaskin etc.

Så til det viktigste: Alle disse ressursene er begrenset, og når de først er brukt  opp, så er det ingen mulighet for å få  mer av dem.

Så; hvordan hadde dine daglige rutiner vært? Hadde du brukt mer vann enn nødvendig? Hadde du latt TV-en stå på mens du står på kjøkkenet og lager mat? Hadde du sløst med maten? Neppe. Hadde du bekymret deg for hva dine barn skal leve av hvis du bruker alt av mat, strøm og vann raskere enn nødvendig? Sannsynligvis.

Nå drar vi det eksemplet til et helt annet nivå, og ser på vår jordklode som dette huset.

Jordkloden består av begrensede ressurser, og vi mennesker bruker vår del av disse hver eneste dag. Alt fra maten vi spiser til klærne vi bruker. Fra transporten til jobb/skole og til elektrisiteten vi bruker til å varme opp boligen og se på TV. Vi bruker opp jordas begrensede ressurser for hver nye duppedings eller møbel vi kjøper. Vannmangel risikerer å bli menneskehetens neste katastrofe. Vi bruker rett og slett ressurser ved å eksistere. For å toppe det hele så bruker vi, som bor i Vesten, langt mer enn folk på den andre siden. Vi eier flere ting, reiser oftere, kjøper produkter hyppigere, spiser mer mat og bor på større flater.

Men hva kan du og jeg gjøre? De færreste av oss har milliarder av kroner som vi kan bruke på å redde verden, ei heller har vi populariteten til å kunne påvirke millioner av mennesker. Men vi alle kan og bør gjøre noen enkle tiltak for å spare miljøet.

Her er en liste med 9 ENKLE tips for hvordan DU kan bidra til en bedre verden:

  1. Ikke la vannkranen renne mens du pusser tennene – da bruker du i snitt 19 liter vann per tannpuss. Skru på kun ved behov.
  2. Ikke dusj lenger enn nødvendig. Man bruker i snitt over 10 liter vann per minutt i dusjen. Begrens med 3 minutter og spar 30 liter for hver gang!
  3. Tenk deg om neste gang du skal kjøpe nye klær/sko. Har du virkelig behov for det? Naturen forurenses for hvert klesplagg som produseres, og klesindustrien er ansvarlig for 10% av verdens CO2-utslipp.
  4. Begrens bruken av plastbestikk og tallerken, og bruk handlenetting istedenfor å kjøpe plastposer i dagligvarebutikken. 22 000 tonn plast skylles i havet hvert år, og fører til død og lidelse for fiske-og plantelivet under vann.
  5. Skru av lys, TV og andre elektroniske artikler når de ikke er i bruk.
  6. Reis heller med tog fremfor fly når det lar seg gjøre. Tur/retur Oslo-Bergen “koster” naturen 170 kg med CO2 per person.
  7. Ikke sløs med mat. Leftovers dagen derpå smaker jo godt!
  8. Sparer du penger i fond? Da investeres dine penger i selskaper verden over. Vit hvor de investeres.
  9. Kildesortér! Her kan du lese hvorfor.

Det begynner å haste med at vi ser på denne jordkloden som et hus med begrensede ressurser til bruk. Vi har kun én jordklode, og det finnes ingen plan B.

Leave a Reply

Your email address will not be published.