På din dag – takk, Norge!

Jeg er det norske folk, og jeg ønsker å takke deg på din dag, kjære Norge.

Jeg er både ung, gammel, mørk, lys, rik, ikke så rik. Jeg bor både på vestkanten og på østkanten. Jeg bor i byen og jeg bor ute på bygda. Jeg er arbeidsdyktig, og jeg er også ufør og må leve av staten. Jeg jobber på kontor, i butikken, i offentlige etater og private bedrifter. Jeg spiser svin og drikker alkohol, men jeg er også en som aldri har smakt noe av det. Jeg står på ski, jeg sitter hjemme på sofaen. Jeg tror på Gud og jeg er ateist, jeg feirer jul og jeg feirer Eid. Jeg er både lovlydig og jeg er kriminell. Jeg er både snill og jeg er slem. Jeg er det norske folk. Og jeg ønsker å takke deg, Norge.

Jeg vil takke deg for at du har tatt vare på meg fra den dag jeg ble født, og helt frem til jeg ligger på dødsleiet og skal trekke mine siste pust.

Takk, Norge. Takk for at jeg fikk komme til denne verden på et rent og fint sykehus med kompetente helsepersonell som tok meg imot. Takk for at min mor fikk være på sykehuset, helt gratis.

Takk for at du ga meg gratis utdanning helt fra min første skoledag og frem til jeg hadde mastergraden i hånda. Takk for at jeg fikk utvikle meg basert på min innsats og min kompetanse – uavhengig av min familiebakgrunn eller min økonomiske status. Takk for at jeg gjennom hele livet har fått akkurat de samme mulighetene som alle andre i dette samfunnet.

Takk for at du er et land som ikke dømmer meg utifra hvor rik eller fattig jeg er, hvor dyr eller billig bil jeg har, hvor stort eller lite hus jeg har, hvor høyt eller lavt tall som vises i min bankkonto.

Takk for at du tar vare på meg hvis jeg blir syk og ikke har råd til behandling. Takk for at du tar vare på meg hvis jeg blir ufør og ikke kan arbeide lenger.

Takk for at du lar ethvert menneske nyte det han yter, og takk for at du lar enkelte folk nyte selv om de ikke kan yte.

Takk for dine fjorder, dine fjell, dine skog og dine byer. Takk for at du har verdens beste natur som du har tatt vare på for oss å nyte synet av.  Takk for at du har en konge som inkluderer alle i sine taler, og takk for at du har et av verdens beste demokratier som gir alle stemmerett.

Takk for at du har brukt din oljerikdom på en fornuftig måte gjennom alle år, som har sørget for at du har klart å bli verdens beste velferdsstat.

Takk for at du er streng når det gjelder å overholde lover og regler, men også takk for at du gir enhver mulighet til å forsvare seg selv, med gratis juridisk bistand.

Takk for at du gir alle rett til å ytre sine meninger, selv når de kommer fra mennesker som Anders Behring Breivik eller en Ubaydullah Hussain – mennesker som taler i mot dine prinsipper om likeverd, medmenneskelighet og kjærlighet.

Takk for at du gir meg trygghet, sikkerhet og forutsigbarhet som gjør at jeg kan sove godt om nettene uten å bekymre meg for mitt liv og mine eiendeler.

Det eneste som er dårlig ved deg er ditt vær og landslag i fotball – men det får gå!

I morgen er det 17. mai, og da skal jeg feire deg for at du er verdens beste land å bo i, og fra dagen derpå skal jeg gjøre min plikt og sørge for at du forblir verdens beste land å bo i. For det er jeg – det norske folk – som har bygd opp dette landet, og det er jeg som skal sørge for at du fortsetter å være helt utrolig! Takk, Norge, jeg elsker deg!

One thought on “På din dag – takk, Norge!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.