En reaksjon?

Det er VM, fint vær og vi koser oss! Livet smiler til oss som heldigvis ble født med det Flax-loddet i hånda som viste 3 “du-skal-bo-i-Norge” tegn når det ble skrapt. Men det er mye som skjer rundt om i verden som er mindre hyggelig. Midtøsten konflikten er en av dem.

Palestinsk far og sønn
Palestinsk far og sønn

Jonas Gahr Støre er en person som har min respekt. Klok politiker, virker som en sympatisk person og en som ser ut til å vite hva han holder på med. Men idag ble jeg litt overrasket da jeg så hans oppdatering på Facebook. Den vanligvis så reflekterte Støre postet dette:

Israel har rett til å forsvare seg. Ikke noe land kan leve med at det skytes raketter mot byer og tettsteder. Men den voldsomme reaksjonen og luftangrep mot Gaza som dreper titalls sivile skaper en uhyggelig grobunn for enda mer mistillit og vold, begge veier. Hverken raketter eller bomber fra fly vil skape fred.”

Det at “Israel har rett til å forsvare seg” er en frase som er godt brukt, oppbrukt, og gjenbrukt av politikere, så la oss overse det for 996122_798212036865506_8367240093893928505_ndenne gangen. Det som forundret meg denne gangen er måten Støre kategoriserer Israels bombing av Gaza som en “reaksjon”. En reaksjon?! En reaksjon på hva? Sier Støre da at provokasjonen (altså det utløsende faktor) er palestinernes steinkasting og de hjemmelagde rakettene? Hvorfor ikke den andre veien rundt? Hvorfor betegnes ikke Israels okkupasjon av Vestbredden i 1948 som den utløsende faktor, og palestinernes steinkasting som reaksjonen?

Men hvorfor?

Vi lider av hukommelsestap og glemmer HVORFOR det blir kastet steiner mot israelske bosettere. Kan det ha noe med at palestinerne er ett folk som ble kastet ut av sitt eget hjem på grunn av noe VESTEN gjorde mot jødene? Kan det ha noe med at palestinerne nå er ett folkeslag overlatt til seg selv, uten hjem, uten fremtid og uten trygghet? Hva med å innse at steinkastingen fra palestinernes side er REAKSJONEN i denne konflikten, reaksjon på at de har blitt frarøvet deres hus, land, liv og fremtid. Hvordan hadde vi reagert om noen plutselig kom inn i vårt hus og ba oss enten gå ut i kulda eller bli drept, og grunnen er at “Gud har lovet oss eierskap til dette huset”?

Israelsk liv verdt mer enn ett palestinsk?

129 israelske barn har blitt drept siden år 2000. Veldig leit, utrolig tragisk og jeg føler for hver og en av dem, det gjør vi alle. Men sett dette opp mot de I523 palestinske barn som har blitt drept av israelske styrker  under samme periode, og mer enn 10 000 barn fengslet (uten juridiske rettigheter), så kan vi forstå hvem som er offeret. Disse tallene stammer forresten fra “B’Teselem,” som er det israelske informasjonssenteret for menneskerettigheter (de faktiske tallene er nok høyere). Utenom dette forteller rapporter at for hvert israelsk liv som går tapt blir 25 palestinere drept.  Det at ett land sprenger en buss med høyteknologiske våpen gjør dem ikke mindre barbariske enn folk som sprenger seg selv med bombebelter rundt livet.

Phillip Gordon, som er Det Hvite Hus sin Midtøsten-rådgiver, holdt forleden dag en tale hvor han var modig nok til å si at Israel bevisst fører en politikk som ikke kan lede til fred. Dette ble idag omtalt i avisen Times of Israel”. Jeg antar at Phillip Gordon har bedre innsyn i Midtøsten konflikten enn både meg, Jonas Gahr Støre, og den gjennomsnittelige nordmann. I tillegg til at det kommer fra USA, som sjeldent kritiserer Israel, bør dette tas mer alvorlig.

25 palestinske liv for hvert israelsk
25 palestinske liv for hvert israelsk

Så kjære Støre, la oss ikke være ignorante, slik den israelske journalisten Sharon Udasin fra “Jerusalem Post”, som er opptatt av å skrive en historie om folks hunder og katter som blir skremt av bombesirener istedenfor menneskeliv på den andre siden (se her). Eller som den pensjonerte israelske soldaten som forteller at de blir lært opp til å ikke se forskjell på barn og voksne mens de er på jobb. La oss forstå at et menneskeliv er like mye verdt, palestinsk som israelsk!

PS: Jeg anbefaler alle til å se denne dokumentarfilmen, laget av en australsk journalist.

Eventuelle kommentarer til artikkelen kan deles i kommentarfeltet under, eller ved å kontakte meg her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.